Volwassenen

Dit zijn vooral de ingezonden herinneringen en anekdotes over Bart Gouma, van vrienden, collega’s en familie.

Bart en Gerriët

Ik was compleet
Jij maakte mij completer
Ik was oké
Jij maakte mij een beetje beter
Mijn leven was mooi
Jij maakte het echt prachtig
Ik voelde me al sterk
Jij maakte mij pas krachtig

Zonder jou ben ik compleet
maar nooit meer completer
Zonder jou ben ik oké
maar nooit meer net dat beetje beter
Zonder jou is het leven mooi
maar nooit meer echt zo prachtig
Zonder jou ben ik nog wel sterk
maar nooit meer echt zó krachtig

Herinneringen zijn de foto's van het leven

De Librije

Bart was een geweldige vent. Hij was altijd bevlogen, grappig en vol humor.
Hij was ook heel attent en betrokken.
Wij kwamen hem later vaak tegen op de Hanos of zagen hem rondrijden in z’n mooie bus.
Een prachtige vent die, als we aan hem denken ons altijd heeft laten glimlachen.

- Jonnie en Thérèse Boer, de Librije Zwolle.

Al is het buiten nog zo donker, in de keuken van Bart Gouma schijnt altijd de zon

'Gezelligheid mensen'

‘Al is het buiten nog zo donker, in de keuken van Bart Gouma schijnt altijd de zon’

'Elke hap een feestje'

Ik: 'Bart ik vind het wat prijzig!'
Bart: 'Je krijgt mij er ook bij!'

Bart, je wordt gemist!
Jan-Pieter Spraakman
Herberg het Plein

In liefdevolle herinnering aan onze broer en zwager Bart.

Herinneringen zijn de foto’s van het leven.

Reizen is een driedubbel plezier: verwachting, avontuur en herinnering.

Herinneringen verbinden wat het oog niet meer ziet.

Het aardigste van plezierige dingen is de herinnering.

- Reitze & Willeke

Roemenië

Armen als kabels, sterk als een buffel en een stem als een klok.

Onze culinaire tour in Transylvania waar zijn stem en lach nu nog nagalmt tussen de Karpaten.

De Transylvaanse waterbuffel en mozzarella productie waren de start van de tour.
Lokale herders met hun eigen kaas productie en genoeg van appels en peren eigengestookte Palinka om een leger plat te krijgen en dus ook ons…

Armen als kabels, sterk als een buffel en een stem als een klok.

Lokale oude appel rassen en bovenal de locale zwarte truffels die Bart later bij chefkoks in Nederland geïntroduceerd heeft.

Samen koken en aan lokale producten een Nederlandse twist geven. Branza de burduf(schapenkaas) in balletjes gerold in spicy roggebroodkruim, kroketten van Ciorba de Burta(penssoep) werden zeer gewaardeerd op denk ik de eerste tafel van overvloed die uitgebreid op de Roemeense TV was en die Bart later zo mooi heeft uitgewerkt met zn bedrijf.

Het samen roken,garen,koken,grillen op de OJ bbq en later de Big Green Eggs onder 't genot van biertje blijft voor altijd hangen als al de rook en geur in je kookkleren naar een BBQ partij.

Je hoefde bij Bart nooit 't vuur aan te wakkeren eerder zo nu en dan wat blussen.

Het samen een bbq kookcursus was altijd prachtig zeker als je een man had die niet wist hoe je snel een ui moest snijden, ik riep dan Bart even want hij was de chef.. Bart komt aanlopen.. jaa.. deze mijnheer wil leren hoe je een ui snijd… hij pakt het mes van de man… drukt 'm van zijn plaats en zegt; nu goed opletten, zo doen, tjakkkkkkkkkk en klaar… duidelijk? jaa. Bert breng je hem ff wat uien zodat kan oefenen, ja CHEF en weg was 'ie met grote stappen en zweet op zn voorhoofd naar de volgende cursist.

- Bert Reinders

Lieve Bart

Ik mis je, fijne vriend! De luide stem aan de andere kant van de lijn; fijne gozer! De gulle lach op je stralende gezicht en je onmetelijke gevoel voor humor. Never a dull moment als jij in de buurt was.

Ik heb je leren kennen in Herberg ’t Plein. Ontzettend veel van jou geleerd over eten en tegelijkertijd heel erg veel plezier gehad. Keihard meebrullen met Marco Borsato in de keuken. Zo hard dat Petra kwam vragen of het iets zachter kon, want het hele café kon het horen... En samen biertjes drinken als we vrij waren.

Ook na jouw tijd bij ’t Plein heb ik je nog een aantal keer mogen helpen voor Bart Gouma Culinair. Dat deed ik alleen al om jou te kunnen horen vertellen over eten. Overal waar we kwamen waren mensen daarvan onder de indruk en smaakte alles vervolgens nóg lekkerder dan het al was.

Samen naar festivals en concerten. Goh, wat kon jij daar blij van worden. Af en toe keek ik nog liever naar jou dan naar het podium, want het was een genot om jou te zien genieten. Half lam weer naar huis, jij blijven logeren in Amsterdam en ’s ochtends smakelijk lachen om alle idiote dingen die we de dag daarvoor gezien en gedaan hadden; onbetaalbaar!

Jouw oprechte interesse in alles wat mij bezig hield in mijn leven was bewonderenswaardig. Jij kon ervan genieten wanneer het met ons (alle jongens) goed ging. Die warme persoonlijkheid, dat fijne mens, en het samen schaterlachen mis ik verschrikkelijk. Gelukkig ga ik het ook nooit meer vergeten. Dankjewel dat je mij zoveel geluk hebt gegeven. Je bent een echte vriend!

Liefs,
Marten

Friendship

Friendship isn't about who you've know the longest.
It's about who walked into your life, said "I'm here for you" and proved it.

- Francisca en Jeroen

Lieve Bart

Die honden, die snappen het niet.
Maar ik snap het ook niet.
Ik vermoed dat geen van ons hier het snapt.
Het is zo onwerkelijk en voelt zo oneerlijk.
Het is niet te bevatten.
Hoe kan het, dat jij niet meer bij ons bent.
Dat je niet meer naast Gerriët staat.
Dat je niet meer met de honden wandelt.
Dat je niet meer in de keuken staat.
Wij moeten door.
Wij moeten nu met zijn allen, liefst niet tegelijk maar wel naast Gerriët staan.
Lieve stoere Bart, ik zal je missen.
Ik zal er voor je meissie zijn.

- Diana

Dal fry recipe (Indian Lentils)

When we were visiting Vledderveen in the summer of 2020, we took a walk down the sand path and saw a big smiley man with two happy dogs. He introduced himself as Bart and told us he lived in the house opposite Elly & Rikkert and that he was a chef.
As Ravi is from India, the conversation quickly turned to Indian cooking. Ravi and Bart had a very passionate conversation about spices and Indian cooking methods.

Ravi promised to send him some home cooked Dal (Indian lentils) to try and he did a few days later. We have fond memories of our meeting with Bart and remember him as a very kind person who spoke about food so passionately. And to Gerriët – please remember the song “Khai riyat” that Ravi sang to you, your name sounds so beautiful in Hindi, it represents wellbeing. You can find the recipe for Dal below. Much Love from Talita & Ravi.

We saw a big smiley man with two happy dogs.

Bereidingswijze:

Wash the lentils in a bowl of cold water and rinse 2-3 times
Put the lentils in a pan with 3 cm of water above the lentils and boil for approx 10 mins, just make sure they don’t turn into a mash/puree
Put 2 tablespoons of oil in a pan on a medium flame, heat up until hot
Add the cumin seeds and mustard seeds in the oil and stir
Add the chopped onion and fry until the onion is soft and starts lightly browning
Add the chilli, ginger and garlic and stir for 1 minute
Add the chopped tomatoes and mix everything nicely, cook for 2 minutes
Add the turmeric powder and a little salt and cook until the tomato is soft (don’t add any water at this point yet) Once the tomato is soft, add the boiled lentils and cook for another 2-3 minutes
At this point you can add more water to make it more liquid
Turn down the heat and add the chopped fresh green coriander
Add salt to taste if needed

Serve with rice or chapati breads

Genieten

Bart de gepassioneerde, creatieve, veelzijdige levensgenieter.
Als ik aan Bart denk, dan komt er vanzelf een hele reeks aan veelzijdige herinneringen binnen.
Hoe creatief hij was: (met eten, foto's, video's etc). Boordevol humor en energie. Af en toe super uitgesproken maar graag bereid om dat toe te lichten / nuanceren. Fijne en gevoelige man die zich af en toe ook kwetsbaar kon opstellen. Hij maakte altijd een feestje van onze gezellige ontmoetingen. Kosten nog moeite gespaard.

Heel fijn om samen (met z'n tweeën of met z'n vieren) op stap te gaan:
Retropop, Koninginnedag, Bokbierfestival (wat hebben we gelachen), Hedon, bioscoop.
Bart en ik zijn de laaste jaren snel naar elkaar toegegroeid.
Dat vond ik een hele fijne ontwikkeling. We begepen elkaar "ineens" heel goed.
Mooie combinatie van echte gesprekken en veel plezier maken... genieten.
Bart had de gave om je goed over jezelf te laten voelen. Bart was je fan...
Ik gun iedereen een bart in zijn of haar leven!

En... broccoli zal nooit hetzelfde meer zijn.

Man, wat mis ik he!

Heel veeliefs, Marijn

Kok met passie

Met passie koken,
Je mooie Green egg laten roken.
Een kok die zijn weerga niet kent, die onbewust al heel veel uitzent.
Die bij binnenkomst de ruimte al vult, met energie en enthousiasme samen met de voedsel bult.
Een kok die zijn droom achterna durft te gaan, en de opstakels aan de zijkant laat staan.
Die naast koken nog twee grote passies heeft, waar je prachtige momenten mee beleeft.
Je vrouw en de honden zijn je zo lief kom daar niet aan anders ...( ben je morgen stief 😊)
Ze is een grote steun en andersom en apetrots op haar, want ook zij maakt ondanks tegenslagen haar droom waar.
Zo trots op jullie twee, helaas jij boven en gerriet benee. Mooi herinneringen blijven bestaan, die zullen niet weg gaan.

Weet zeker dat je, je grote liefde zult bijstaan, ook al is het niet meer op het aardse bestaan. Jullie liefde blijft voor eeuwig bestaan.

Liefs André, Yvonne en Leroy

Hamburger 'Bartje'

Zin in overheerlijke huisgemaakte burger volgens recept van Bart.

Bezoek Herberg t plein in Meppel en bestel Hamburger Bartje.

Gerriët beveelt deze burger van harte bij jullie aan.

www.herberghetplein.nl