De Kookstudio van Bart uit het boek, de ‘kok van de koning'. Hier vind je een aantal recepten en ideetjes of gezegdes van Bart. Ook andere recepten die later zijn toegevoegd.
Dat wordt echt smaaksmullen!
Verwijder het kroontje uit de aardbeien en snij ze dan door vieren, marineer de aardbeien met poedersuiker. Snij dikke plakken van het suikerbrood en verwijder de korst. Maak een beslag van de room, de eieren en de kaneel en meng dit goed
(3 eieren op 2 dl room).
Smelt wat roomboter in de koekenpan. Haal het suikerbrood door het beslag, doe het in de koekenpan en bak de wentelteef (want zo heet hij nu) aan beide kanten goudbruin.
Pas wel goed op, want hij wordt snel te donker!
Na ongeveer vier minuten is het wentelteefje klaar.
Leg het wentelteefje op een bordje en versier hem met de gemarineerde aardbeien/zomerkoninkjes.
Vanille-ijs of boerenkwark is er erg lekker bij.
Roerbak het gehakt in een beetje zonnebloemolie met de kruiden en de schoongemaakte en gehakte knoflook in een hapjespan. Als het gehakt bruin is, voeg je de rest van de groente en de bonen toe. Als de groente gaar is, voeg dan nog wat ketchup en wat zout toe en meng dit goed door elkaar.
Lekker met toast, stokbrood of rijst.
Vet de springvorm in met 1 eetlepel boter en bestuif die met een beetje bloem. Verdeel de plakjes bladerdeeg over de springvorm.
Druk de randen goed aan en laat het deeg over de rand hangen. Zet de vorm in de koelkast zodat het deeg kan opstijven. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan uit. Voor een vegetarische schotel kunnen dat pijnboompitjes zijn, roosteren in een beetje zout. Breng een pan met water en zout aan de kook en blancheer hierin de pastinaak, de aardpeer, de bloemkool en de winterwortel twee minuten. Spoel koud af en laat uitlekken. Schep de spekjes uit de pan en verwarm een eetlepel boter in de pan. Fruit de groenten circa 5 minuten. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Klop de eieren los met de room, zout, peper en nootmuskaat en schep hier alle groenten en spekjes (of pijnboompitjes) doorheen. Giet alles in de springvorm en bestrooi met de geraspte kaas. Vouw het overhangende deeg losjes terug over de groenten en bak de taart in 30 à 40 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade.
Wat je nodig hebt per springvorm:
Recepten uit het boek 'BSO aan de slag!'
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet een cakevorm van 25 centimeter in met olie en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de eieren, bananen, kaneel en het zout in een blender of pak een staafmixer. Mix alles tot een glad papje. Doe de havermout en het bakpoeder erbij en mix alles nog een keer, tot alles goed vermengd is. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn, je mag nog kleine stukjes van de havermoutvlokken zien. Roer daarna met een lepel de rozijnen door het beslag.
Schep het beslag in de vorm en bak het in 45-60 minuten gaar. Wil je checken of de bananencake gaar is? Je kunt dit doen door een satéprikker in de cake te prikken. Zit er geen beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Dan is de cake gaar. Zit er nog wel wat beslag aan de prikker, dan kan je de cake nog wat langer bakken. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger de cake wordt. Heb je dus heel rijpe bananen, dan kan het bakken wat langer duren.
Haal het blik uit de oven en til de bananencake uit de vorm. Hiervoor kun je goed het bakpapier gebruiken. Laat de cake afkoelen. Tijdens het afkoelen zakt hij nog wat in, dat hoort zo.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Mix dan alles op hoge snelheid met een staafmixer of blender. Schep het beslag in een met bakpapier beklede brownievorm of klein cakeblik. Bak de brownie dan af in de voorverwarmde oven, in 25-30 minuten.
De baktijd verschilt een beetje per oven, dus hou deze de laatste minuten even in de gaten. Controleer of de brownie van binnen ook gaar is, door er een satéprikkertje in te steken. Als dit er schoon uit komt, is de brownie klaar! Laat een beetje afkoelen en snijd hem in stukjes. Smullen!
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de bloem, ei, suiker (of honing), pindakaas en een beetje vanille- extract in een kom. Mix dit met een handmixer of keukenmachine goed door elkaar. Kneed het deeg daarna met de hand tot het stevig aanvoelt. Als het nog plakt, moet er meer bloem bij.
Maak kleine balletjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Druk de balletjes met een vork een beetje plat en draai de vork een kwartslag en druk weer in het deeg. Dan krijg je een ruitjespatroon.
Doe de koekjes in de oven en bak ze in 15 minuten gaar. Even laten afkoelen.
Scheid de eierdooiers van het wit. Bewaar het apart. Klop eerst de eiwitten stijf met de mixer en bewaar het apart. Doe de bloem in een diepe kom. Doe daarbij de suiker, vanillesuiker en de droge gist en schep voorzichtig om. Doe daarna de EIERDOOIERS erbij.
Warm de melk op in een pannetje of in de magnetron, doe daarna de vloeibare bakboter en dan het bruisend water erbij. Mocht je geen vloeibare bakboter hebben, dan kan je gewone boter hierin laten smelten.
Giet wat van deze vloeistof, samen met wat olie bij de bloem en mix het hele zootje, geleidelijk aan giet je er de rest van de vloeistof bij en ook je boter. En ja, gewoon mixen! Schep nu het eiwit VOORZICHTIG door het beslag samen met een snuifje zout.
Laat rijzen op een warme plaats gedurende 1 à 2 uur, totdat de hoeveelheid verdubbeld is. (Zorg ervoor dat je kom dus groot genoeg is of doe zoals ik: verdeel je beslag over 2 kommen tot het klaar is. Ik leg ook altijd een handdoek over mijn kommen. En op een warm plekkie hè!)
Laat het wafelijzer heet worden. Smeer het eenmaal in met vloeibare boter. Schep er een deel deeg in en laat dat bakken tot wafels. Laat na het bakken uitdampen en afkoelen op een taartrooster of rooster uit de oven.
Oh ja, wafels opwarmen? Gaat heel makkelijk als je ze even in de broodrooster stopt, heel kort...
SMAKELIJK!!!
Pak een aardappelschilmesje bij het puntje van het mes vast en kerf de radijsjes van boven naar onder in de vorm van maantjes. Zorg dat het onderste stukje aan de radijs blijft zitten.
Leg de radijsjes in een bak ijskoud water (of water waar ijsblokjes in drijven).
Haal de radijsjes eruit zodra ze ver genoeg open zijn gegaan (meestal na een minuutje).
Als je wilt dat ze rechtop blijven staan kun je de onderkant plat maken door er een heel klein stukje af te snijden.
Snijd de tomaatjes doormidden. Als je een grote mozzarellabol hebt, zorg dan dat deze in kleine blokjes is gesneden. Er bestaan ook minibolletjes.
Neem de prikker en begin met een half tomaatje, dan een basilicumblaadje, een bolletje mozzarella en als laatste weer een stukje tomaat. Daarna nog een keer. Zorg dat het laatste halve tomaatje met de bolle kant boven komt.
Leg ze op een bord of schaal en strooi er nog wat zout en peper overheen. In een apart kopje kan de balsamico en de olie gemengd worden. Dit kan over de spiesjes gedruppeld worden of als dipsaus ernaast geserveerd worden.
Begin met de sojasaus in de pan te doen, samen met de in stukjes gesneden knoflook en gember.
Dan de stukjes kip erbij. Even aanbakken.
Daarna de groenten erbij, ook even aanbakken.
Dan een handjevol rijst erbij en ook meteen de bouillon. Aanlengen met water. Kokosmelk erbij. Lekker pruttelen. In een andere pan: beetje zonnebloemolie op de bodem. Beetje water erbij. Pindakaas, lepel voor lepel erbij doen en af en toe weer wat water tot de hele pot vermengd is met het water en het een zacht papje is geworden.
Gooi dit in de andere pan bij de rest.
Nog even door laten pruttelen en op het laatste wat sambal erbij en losse pinda’s erdoor.
Om het extra lekker te maken, bak je in een koekenpan nog een omelet. Die in losse reepjes snijden en erbij doen. Voor vegetariërs kun je de kip weglaten.
Toch nog even de omelet:
Breek de eieren boven een kom. Klop ze met een beetje melk en wat peper en zout los met een vork. Klop tot alles gemengd is. Laat de koekenpan 30 seconden op een middelhoog vuur staan. Doe de boter in de pan en laat smelten. Zet het vuur hoog en schenk dan het losgeklopte ei in de pan. Laat 5 seconden stollen. Duw steeds het buitenste ei naar het midden van de pan, waardoor het nog niet gestolde ei gaar kan worden. Doe dit tot alle ei gestold is, maar nog wel zacht. Zet het vuur laag. Een gewone omelet kun je dan dubbelklappen, maar een omelet waar je reepjes van maakt nog heel even omkeren in de pan, dus ook de andere kant bakken. Snij er daarna reepjes van.
Als je iets niet hebt, werk dan met iets wat je wel hebt!
Snijd het brood in plakken en daarna in repen
Die repen snij je weer in dobbelsteentjes
Doe de blokjes brood in een ziplockzakje of koelkastbakje dat goed dicht kan.
Doe er 6 eetlepels olijfolie bij, een snufje zout, het knoflookpoeder en kruiden
Doe het zakje of doosje dicht en flink schudden tot ze doordrenkt zijn met de olie
Verhit een koekenpan en schenk daar een klein beetje olie in
Bak hierin de blokjes rondom bruin en knapperig
Erbij blijven en omscheppen zodat ze niet verbranden.
Haal de croutons uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier
Doe ze in een gezellig schaaltje en zet ze bij de soep of salade
Maak oliebollen volgens recept van het pak maar Ipv appel/rozijn doe ik er een heel zakje geraspte oude en/of parmezaanse kaas in, 1 a 2 uien (2 kleine of 1 grote), een aantal teentjes knoflook (ik ben daar dol op en doe er gerust een hele bol in maar de meeste mensen vinden 1 a 2 teentjes genoeg) en dan Indische kruiden of onze Nederlandse (vernederlandste) kerrie naar smaak. Voor liefhebbers van pittig (zoals mijn zoon Bruno) doe ik er nog een flinke scheut scheut chili saus of sambal in.
Daarna bakken of een iets lagere temperatuur dan normale bollen. 170°C is genoeg anders verbranden ze voor ze gaar zijn. Bak ze tot ze mooi lichtbruin zijn en geniet er van!
Ze zijn ook heel goed te bewaren, in te vriezen en later te ontdooien en te warmen in oven of magnetron.
Verwarm de oven op 180 graden
Rol de plakjes bladerdeegj uit met een deegroller of fles
Snij er dunnen repen van
Vlecht steeds 2 reepjes in elkaar. Hoeft niet heel netjes
Strijk er geklopt ei op en dan geraspte kaas, of zaadjes
Schuif op een bakplaat met bakpapier in de oven
Na 15 minuten zijn ze klaar!
Leg ze op een mooi schaaltje, of zet ze in een groot glas, voor bij de soep.
Maar ook zonder soep zijn ze lekker!
Kook de macaroni in ruim water en laat het afkoelen.
Bak het gehakt los in een grote koekenpan door terwijl te roeren met de vork, voeg de gehaktkruiden toe en roer nog even.
Snij de witlof en de paprika in reepjes, de moesappel in blokjes, maar doe daty op het laatst.
Hak de cashewnoten een beetje fijn of laat ze heel
Meng de noten door het gehakt en roer het door elkaar
Doe de groenten erbij en laat het zachtjes smoren
Voeg peper en zout naar smaak toe en geef er frisse sla bij.
Serveer het in diepe borden op de mooi versierde tafel.
Cupcakebeslag
Verwarm de oven voor op 165 ºC.
Meng de bloem met bakpoeder, suiker en zout in een kom.
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
Voeg het ei, de vanillemerg, melk en zonnebloemolie toe in de kom en roer tot een glad beslag.
Verdeel de vormpjes over de cupcaketray en vul voor drie kwart met het beslag.
Bak de cupcakes 30 minuten.
Topping
Spatel de likeur door de mascarpone tot het helemaal glad roze is.
Klop de slagroom met de slagroom stijf.
Spatel de mascarpone door de slagroom. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit mooie toefen op de afgekoelde cupcakes. Maak het af met een framboos.
Cupcakebeslag
Topping
Extra nodig
Alles samenvoegen en kneden
Balletjes van maken
Bakken in de pan
Stukje citroengras erin als lontje
Schil de aardappelen en maak de spruitjes schoon. Kook de aardappelen en spruitjes gaar in ongeveer 20-30 minuten. Stamp de aardappelen en spruitjes tot een geheel met de (heet gemaakte) melk, de roomboter en eventueel nog wat heet water. Maak het op smaak met zout (of bouillonpoeder) en peper. Voeg de blokjes kaas en de in plakjes gesneden banaan toe.
Of
Omdat de meeste kinderen niet van spruitjes houden, geef je het een andere naam. En als het gestampt wordt, herkennen ze het ook niet meer… maar je mag het natuurlijk ook spruitjesstamppot noemen.
Je kunt het maken net als iedere andere stamppot, maar bij ons is het favoriet met aardappelpuree. Om het nog lekkerder te maken, kun je er nog iets zoets aan toevoegen bijv. ananas, mandarijn of een schepje appelmoes. En vooral de spekjes niet vergeten! Ook lekker om al van tevoren klaar te maken, doe het dan in een ovenschotel, laagje geraspte kaas er overheen en even opwarmen in de oven.
Met vriendelijke groet
Gerriët
Heb je nog een paar oude boterhammen liggen? Gooi ze dan niet weg maar maak bijvoorbeeld deze super lekkere en simpele pizza toasts/broodjes. Wij hebben ze belegd met onder andere cherrytomaatjes, Italiaanse kruiden, tomatenpuree en rode ui. Maar je kunt ook kiezen voor andere lekkere ingrediënten.
Recept voor circa 3 pizza toasts
Tijd: 10 min. + 6-8 min. in de oven
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de rode ui en snijd de cherrytomaatjes in vieren. Smeer de boterhammen in met een laagje tomatenpuree. Hier verdeel de wat Italiaanse kruiden, rode ui, cherrytomaatjes en geraspte kaas overheen. Leg de pizza toast op een bakplaat met bakpapier.Bak de pizza toast circa 6-8 minuten in de oven. Uiteraard kun je je pizzaatje ook beleggen met andere ingredienten zoals salami, ham, paprika, courgette of ananas. Net wat jij lekker vindt, of wat je nog in huis hebt.
Met vriendelije groet
Bart en Gerriët
Recepten voor volwassenen
Hak de ui en knoflook fijn en meng deze door de lamsgehakt in een witte mengkom
Voeg een ei, paneermeel en de kruiden toe en meng dit goed door elkaar
Kneed nu de gehakt om het citroengras heen (aanwijzingen bart)
Bestrijk de kebab met olijfolie
Klaar voor de bbq
Snij de komkommer door midden en verwijder met een lepel het zaad en snij er zeer kleine blokjes van
Doe de yoghurt,mayonaise in een mengkom en voeg de gehakte knoflook toe ,hak de mint blaadjes en doe deze er bij
Zout en citroensap naar smaak toevoegen
Meng de saus met de staafmixer
Voeg als laatste de komkommer blokjes aan de saus toe
Eet de saus samen met de lamskebab
Leg de paprika’s in de kolen en laat ze zwart worden (wel af en toe omdraaien)
Als de paprika zwart is haal je deze uit de kolen en doe je hem in een plastic zakje
Na 5 minuten haal je voorzichtig het velletje vd paprika en snij je deze door midden en verwijder je het zaad
Snij nu de paprika in stukjes ,snipper de rode ui en doe deze in een mengkom en knijp een sinaasappel er bovenuit
Doe er peper ,zout en olijfolie naar smaak toe en meng alles goed
Snij de biefstuk aan grove stukken (aanwijzingen bart)
Kruid de biefstuk met verse gehakte oregano olijfolie en peper uit de molen
Rijg de biefstuk aan een houten spies
Klaar voor de bbq
Wrijf de portobello paddenstoel in met olie en selderijzout en grill deze op de bbq en snij deze aan repen als hij klaar is
Doe wat salsa en portobello bij de biefstukspies