BSO de Boei

De Buitenschoolse opvang, waar het boek BSO aan de kook! over gaat. Leuk he?
In een oud klaslokaal in Keienveen, een dorp waar nog best wat te beleven valt.
De BSO krijgt een gratis Kookworkshop aangeboden van ‘De Smaaksmullerij’ en zo begint dit verhaal.

personen

De personen uit het boek

Bart is de Chef-kok, bijgenaamd de ‘kok van de koning’
Hij is een man met warm hart voor kinderen en koken. Door hem verandert er heel wat in de BSO!

Aart is de begeesterde groepsleider van BSO de Boei, chaoot, piekhaar, laat dingen vallen, snijdt in zijn vinger enzovoort, maar de kinderen zijn dol op hem.

Hierna de kinderen zelf aan het woord:

Vlinder ik heb rood haar met krullen. Ik hou van lezen, tekenen en schrijven en draag het liefst een bloemetjesjurk. Verder houd ik een schrift bij met alles wat hier gebeurt.

Teun Ik ben een boerenzoon en wil later zelf ook boer worden. Maar omdat ik nogal druk ben, stuurden ze me naar de BSO, waar het vaak supercool is.

Storm Ik ben de vriend van Teun. Ik woon alleen met mijn vader, die kunstenaar is. We koken vaak samen. Ik vind het gaaf op de BSO.

Lobke Mijn ouders zijn allebei huisarts en hebben een druk leven. Ik zit op dansen en hockey en wil later chirurg worden.

Tak Mijn ouders hebben een chinees restaurant hier in het dorp. Ik hou van grapjes maken en ook van koken. Soms word ik gepest, maar niet op de BSO.

Fien Ik ben nieuw hier en moet nog even wennen. Ik woon alleen met mijn moeder, maar dat is een heel verhaal. Ik hou van zingen en heb een ukelele.

Dan zijn er nog:

Tineke Toekomst (ofwel Toestand) Het ‘Opperhoofd ‘van de BSO. Bijgenaamd ‘TT’.
Ze is nogal bazig en houdt zich aan de regels. Tot ze verliefd wordt…

Ella Westerveld de zangjuf die bij Bart en Gerriët aan de overkant woont.

Sietske en Luit van Zuivelboerderij ‘De Luie Boer’

Boris, de vader van Storm komt later in beeld, evenals Tyago, de vader van Fien. Maar ze zorgen beiden voor een happy end!

boek

Intro boek

De kinderen van de buitenschoolse opvang de Boei vervelen zich, maar dan heeft Aart een plan: de kinderen gaan op kookles! Er komt een echte chef-kok langs: Bart, de Kok van de Koning. Hij heeft een echte koksmuts op en neemt glimmende potten en pannen mee.

Hij leert de kinderen niet alleen koken, maar ook heel veel nieuwe en spannende dingen over smaken, smoren en smullen. Door het boek heen staan allerlei recepten en weetjes over eten, om het verhaal een interactief karakter te geven. Zo kunnen de kinderen zélf ook aan de slag gaan. Het koken gaat de kinderen van de BSO geweldig af, en ze worden zelfs uitgenodigd om mee te doen aan een kookwedstrijd op televisie. Spannend, zal het lukken om de wedstrijd te winnen?

Model stond de BSO van kindcentrum ‘De Bron’ in Nijensleek.
Bart haalde hier ook zijn inspiratie vandaan, al ging het er wat rustiger aan toe.

Een aantal kinderen van ‘De Bron’ zong de liedjes in op deze website in een gelegenheidsstudio in Vledderveen bij Jan Borger. Gerriët en Elly oefenden een paar keer met ze en hielpen bij de opname.

Bedankt Dunamis, Charissa, Eecke, Tjallien, Silke, Tessa, Jitske, Sven en Mark.